V říjnu 2016 jsme s kamarádem Martem Eslemem vydali prozkoumat zejména Madagaskar, ale na pár dní jsme se vydali i na průzkum nedalekých Komorských ostrovů.
Komorské ostrovy jsou vlastně 4 vulkanické ostrovy v Mosambiku. My jsme navštívili Ngazidju a zejména hlavní město Moroni. Ale vypůjčili jsme si v nočním klubu 🙂 motorku a část ostrova jsme si projeli v podstatě od jihu po východním pobřeží k severu. Vulkanický ráz ostrov opravdu nezapře a tak písečných pláží tu moc není 🙂 Téměř všude jsou vraky aut, podél silnic, u domů, ale i v přírodě mezi stromy. Recyklace tu příliš nefrčí. Mezi domy je také poměrně velký nepořádek.

Na Komorách se pěstuje zejména – ylang-ylang (vonné esence), vanilka, banány, kokos a hřebíček. Je zde zřejmý vliv EU, což jsme pocítili zejména téměř nemožnou směností dolaru. Všichni chtějí éčka 🙂 Lidé jsou milí a přátelští. Sehnali jsme bez potíží pivo, i když na ostrově převažuje islám.

Specialitou Komor jsou lidé s mačetami. Zpočátku je to děsivé, ale pak už to ani nepřijde divné, když si kupujete vodu a chlapík vám vrací drobné s mačetou v ruce a nebo vám mává s mačetou na pozdrav 😀

Mart Eslem v pořadu Casablanca:
Komorské ostrovy jsou ráj odpadků,
vraků a mačet

Mart Eslem se vrátil z měsíční cesty po Madagaskaru a Komorách. „Jako země k první návštěvě subsaharské Afriky bych je nedoporučil, na spoustu problémů tam odpověď zní: to je prostě Afrika.“

Celý článek si můžete přečíst na stránkách ČRo Sever.